1. Anasayfa
  2. Başaranlar

Elon Musk Nasıl Başardı? 9. Başarı Hikayesi

Elon Musk Nasıl Başardı? 9. Başarı Hikayesi
0

Elon Musk…

Elon Musk ismini duymayanınız yoktur. Özellikle yapmış olduğu SpaceX roketleriyle sürekli gündem de olan Elon Musk’ un başarı hikayesini mutlaka okumalısınız. 21. Yüzyıla damgasını vuran bu adamı mutlaka iyi tanımalıyız.

Elon Musk Kimdir? Tanıyalım

1971 yılı Güney Afrika doğumlu olan Musk’un annesi Kanadalı babası ise Güney Afrikalıdır. En ilginç yönü ise daha çocuk yaşta bilgisayar programlamayı öğrenmiştir. Hatta 12 yaşında iken yazmış olduğu Blaster isimli Uzay oyununu 500$ karşılığında satarak bilişim dünyasına adım atmıştır. Bryanston High School’da ilk öğrenim görmeye başlayan Musk Pretoria Boys High School’a geçerek buradan mezun olmuştur.

1992 yılında Ontario’daki Queen’s University’de iki yıl geçirdikten sonra, University of Pennsylvania’da işletme ve fizik okumak için Kanada’dan ayrılma kararı aldı. Lisans diplomasını The Wharton School of the University of Pennsylvania’da Ekonomi alanında almıştır. Ayrıca Fizik ve malzeme alanında doktora yapmak için silikon vadisine taşınmıştır. Ancak burada doktorasını tamamlayamamıştır.

Thomas Edison, Nikola Tesla, Walt Disney, Bill Gates ve Steve Jobs gibi isimlerden aldığı ilhamla “insanlığın geleceğini en çok etkileyecek sorunlardan oluşan” üç alan tespit etti. Bu alanlar internet, temiz enerji ve uzaydı.

Elon Musk

Elon Musk’un Kariyeri

Kardeşiyle birlikte Zip2 projesine başlar. 1999 yılına gelindiğinde Compaq’ın AltaVista birimi olan Zip2’yu 307 milyon dolar nakit ve 34 milyon dolarlık hisse senedi ile satın aldı.

Musk ve Tesla Motors

Her şey çok hızlı gelişiyordu. Musk, 1999 yılının Mart ayında çevrimiçi finans ve ödeme servisi olan X.com’un ortak kuruculuğunu yaptı. Ertesi yıl da bir açık arttırma sistemi olan Confinity’yi bünyesine katarak PayPal’ı oluşturdu. Ekim 2002’ye geldiğimizde ise PayPal, eBay tarafından 1,5 milyar dolarlık hisse senedi karşılığında satın alındı.

Musk, hâlâ CEO’su ve CTO’su olduğu Space Exploration Technologies’i (SpaceX), 2002’nin Haziran ayında kurdu. SpaceX, roket teknolojisinin durumunu ilerletmeye odaklanan fırlatma araçları geliştirip üreten bir şirket olarak biliniyor.

Musk’a göre uzayın keşfi insanlığın bilincini genişletmek için önemli bir adımdır. Onun deyimiyle, çok gezegenli hayat insan ırkının hayatta kalmasını tehdit eden şeylere karşı bir önlem olabilir. Musk konuyla ilgili şöyle diyor: “Hayatı er ya da geç mavi-yeşil topun ötesine doğru genişletmek zorunda kalacağız. Veya soyumuz tükenecek.”

Elektrikli araçlar üreten, Silikon Vadisi merkezli otomotiv firması Tesla Motors, 2003’te Martin Eberhard ve Marc Tarpenning adlı mühendislerin oluşturduğu bir ekiple San Carlos’da faaliyete geçti. Elon Musk da bu projeye 2004’te katıldı. İlerleyen yıllarda da bilişim, elektronik ve otomotiv sektöründen mühendislerle birlikte ekip gitgide büyüdü.

elon-musk

Elon Musk ve SolarCity

SolarCity, 2006’da Peter ve Lyndon Rive kardeşler tarafından kuruldu. Bu kardeşlerin kuzeni olan Elon Musk, güneş şirketi için başlangıç konsepti önerisiyle şirketin kurulmasına yardımcı oldu ve şirketin yönetim kurulu başkanlığına geçti. SolarCity, bugün güneş panelinden şarj istasyonuna kadar çeşitli amaçlar için kullanılan sistemleri tasarlamaya devam ediyor.

Hyperloop
Musk, Hyperloop aracını bizzat kendi tasarladı. Tasarıma göre araç metro gibi tüneller içinden gidecek ve vakum teknolojsini kullanacak. Ayrıca aracın enerjisi de güneş panelleri yardımıyla sağlanacak. Projenin tamamlanmasıyla saatte 1200 km/h hıza ulaşması beklenen Hyperloop ulaşımda yeni bir çığır açacak gibi görünüyor.

Uzay Araştırmaları Teknolojileri’nin gerçekleştirdiği bağış toplama faaliyetinin ardından SpaceX, dünyanın en değerli 5. kuruluşu oldu. Tesla Motors hissesi de 800 milyon dolar artış gösterdi. Elon’ın son durumda servetinin 20 milyar doların üzerine çıktığı biliniyor.

Girişim Bu sitesinin hem yazarı hemde sahibiyim. "Asla pes etme! Elbet bir gün başaracaksın"

Yazarın Profili
Paylaş
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir